FashionTips

Mαύρα στίγματα: Πώς και γιατί δημιουργούνται στην επιδερμίδα

Έχεις «πετάξει» ένα μαύρο στίγμα στην επιδερμίδα του προσώπου σου. Σε ενοχλεί. Είσαι έτοιμη να το εξαφανίσεις. Μήπως να μην το κάνεις με τα δαχτυλάκια σου; Οι ειδικοί προτείνουν δυο τρόπους για να απαλλαγούμε από τους -όχι και τόσο- απρόσκλητους επισκέπτες: α) επίσκεψη σε δερματολόγο και β) χρήση τοπικών θεραπειών. Που είναι και πιο οικονομικές.

Ξέρεις όμως, γιατί εμφανίζονται μαύρα στίγματα στην επιδερμίδα σου;

Πώς σχηματίζονται τα μαύρα στίγματα

Tεχνικά, πρόκειται για έναν τύπο ακμής. Τα μαύρα στίγματα σχηματίζονται στους πόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα κανάλι που ξεκινά κάτω από το δέρμα και ανοίγει στην επιφάνεια του.

Είναι το σημείο από το οποίο απελευθερώνεται το σμήγμα, η φυσική λιπαντική ουσία του δέρματος.

Υπάρχουν εκατομμύρια πόροι που καλύπτουν το σώμα σας. Κάθε πόρος έχει έναν αδένα που παράγει σμήγμα. Αυτό «ταξιδεύει» έως το άνοιγμα του πόρου και υπό νορμάλ συνθήκες λειτουργεί ως ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Παράλληλα, τα νεκρά κύτταρα εξωθούνται μέσω των πόρων.

Ωστόσο, μερικές φορές παρατηρείται υπερβολική έκκριση σμήγματος που παγιδεύεται μέσα στους πόρους και σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα, συσσωρεύονται μέσα σ’ αυτούς έως την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Αυτό προκαλεί «απόφραξη», που οδηγεί σε μεγαλύτερη συσσώρευση σμήγματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαγέσωρες τα μαύρα ή λευκά στίγματα.

Όταν το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εκτίθενται στον αέρα, μαυρίζουν και έτσι έχουμε τα μαύρα στίγματα. Όταν παραμένουν ”κλειστά” (δηλαδή το σμήγμα δεν οξειδώνεται καθώς δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα) γίνεται λόγος για τα λευκά στίγματα. Δεν αποκλείεται να έχουμε μαύρα στίγματα, μαζί με λευκά.

Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, αλλά συνήθως βρίσκονται σε περιοχές με τους περισσότερους αδένες λίπους -όπως η πλάτη, το στήθος και το πρόσωπο.

Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και ουλές στο δέρμα, οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονται με έναν τύπο ακμής που ονομάζεται φαγεσωρική ακμή (βλ.ακμή που προκαλείται από φραγμένους πόρους).

Πολλές φορές βγάζουμε μόνες τα μάτια μας κάνοντας «κακό» στην επιδερμίδα μας

Όπως αναφέρει η Washington Post που έδωσε και όλες τις παραπάνω πληροφορίες, η επιλογή μίας ενυδατικής κρέμας όχι κατάλληλης για τον τύπο της επιδερμίδας σου (σε συνδυασμό με τη μη σωστή χρήση της) μπορεί να επιδεινώσουν τα μαύρα στίγματα.

Τα έλαια που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα ή μέσω ενυδατικών κρεμών μπορούν να προκαλέσουν μαύρα στίγματα (δηλαδή, φραγμένους πόρους). Εάν είσαι επιρρεπής στην ανάπτυξη μαύρων στιγμάτων, αναζήτησε ενυδατικές κρέμες που χαρακτηρίζονται ως α) non-comedogenic (σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους) ή β) με ανάλαφρη υφή και σύνθεση.

Ποιες τοπικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν

Οι περισσότερες θεραπείες ακμής και μαύρων στιγμάτων απαιτούν υπομονή. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν τρεις μήνες για να δεις βελτίωση. Το κλειδί είναι η συνέπεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση;

Ρετινοειδή: Χάρη στη σμηγματορυθμιστική και αντιοξειδωτική δράση τους βοηθούν στην αντιμετώπιση της παραγωγής λιπαρότητας και της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων -που προκαλούν τα μαύρα στίγματα. Είναι αποτελεσματικά και για τη μείωση των δυσχρωμιών που μπορεί να προκύψει από το σχηματισμό μαύρων στιγμάτων -φαινόμενο συνηθισμένο σε άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα.

Υπάρχουν ρετινοειδή που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα σου τα εξηγήσει όλα ο δερματολόγος που θα εμπιστευτείς.

ΠΗΓΗ: ladylike.gr