EntertainmentNight Vibes

Ο Χάρης Φραγκούλης μέσα από μία “Αφιέρωση” διαχειρίζεται τον πόνο της ερωτικής απώλειας

Ο Χάρης Φραγκούλης, αμέσως μετά την “Αντιγόνη” που παρουσίασε στο θέατρο Θησείον και παράλληλα με το ΙΝΚ, στο οποίο μοιράζεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου,σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Μπότο Στράους “Η Αφιέρωση” στο θέατρο Σφενδόνη από τις 18 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά το μυθιστόρημα αυτό στάθηκε πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα.

Αυτός λέει: «Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα…»

Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί την ίδια στιγμή τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή με μεγάλη προσπάθεια αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπό της, δάκρυα. Φωνάζει έξω φρενών, ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Ο λόγος που της είναι τόσο οικείος. Παραιτείται, κουνάει το κεφάλι, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας.

Στο βιβλίο, ο Ρίχαρτ Σρούμπεκ, ένας Βερολινέζος βιβλιοπώλης στα τριάντα του, εισέρχεται σε μια καταστροφική περίοδο της ζωής του. Η Χάννα, τον έχει αφήσει και ο Ρίχαρτ δεν ξέρει γιατί. Εσωστρεφής, εγωιστής και τρομερά εξαρτημένος, είναι σίγουρος ότι εκείνη θα γυρίσει, ίσως και μόνο επειδή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Αφήνει τη δουλειά του και αποσύρεται σαν ερημίτης στο διαμέρισμά του, όπου παύει να πλένεται και να ξυρίζεται για βδομάδες, αντλώντας μια διεστραμμένη ευχαρίστηση από την ηρωική απελπισία του. Ταυτόχρονα αδειάζει τις ενοχές και τις ελπίδες του σε σημειώσεις, παρατηρήσεις και στοχασμούς που προορίζονται για τη Χάννα, έτσι που το γράψιμο γίνεται η μανία του και η πραγματική του αφιέρωση – μια αφήγηση στοιχειωμένη από τη φρίκη της ερωτικής απώλειας και τον εκτροχιασμό της συνείδησης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Χάρης Φραγκούλης/Σύνθεση Μουσικής: Κορνήλιος Σελαμσής/Σκηνικά – Κοστούμια: Ελίνα Λούκου/Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος/Α Βοηθός Σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου Καρύδη/Β Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρω Γκόρτσου/Φωτογραφίες: Alexander Papa / Αλέξανδρος Πάπα/Βοηθός Ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος/Βοηθοί Παραγωγής: Κατερίνα Γκιβάλου, Παναγιώτης Ρενιέρης/Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Ηθοποιοί: Μαρία Αρζόγλου, Κατερίνα Γκιβάλου, Μάρω Γκόρτσου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: 18 Φεβρουαρίου 2023/Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή 19:30/Προπώληση: www.viva.gr/tickets/theater/i-afierosi/Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ: Μακρή 4, Στάση Μετρό Ακρόπολη/Τηλέφωνο Πληροφοριών: 694 5054160/

– Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ του Μπότο Στράους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ σε μετάφραση Δήμου Βαρθολομαίου. – Τα πνευματικά δικαιώματα του έργου εξασφαλίστηκαν από την εταιρία THE ARTBASSADOR.

ΠΗΓΗ: news247.gr