Tips

Γιατί η γάστρα είναι το «must have» σκεύος που χρειάζεσαι στην κουζίνα σου;

Κρατάς μυστικό; Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το must-have σκεύος που με βγάζει ασπροπρόσωπη καθημερινά, μάθε πως πρόκειται για το αγαπημένο σκεύος της μαμάς, τη γάστρα.

Ηαλήθεια είναι πως για να πετύχει μία συνταγή, κάποιοι θα σου πουν ότι παίζουν ρόλο τα υλικά, άλλοι θα σου μιλήσουν για υπομονή, ενώ οι λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας δεν θα παραλείψουν να αναφέρουν το ταλέντο και την αγάπη για τη μαγειρική. Εγώ σε όλα τα παραπάνω θα προσθέσω και τα πιο χρήσιμα και απαραίτητα σκεύηπου δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου!

Αν, λοιπόν, υπάρχει κάτι που έχω διαπιστώσει κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου, αυτό είναι πως… τα κατάλληλα σκεύη και εργαλεία κάνουν τους μάγειρες και τις μαγείρισσες! Αυτό σημαίνει πως η λύση για να κερδίζω χρόνο στην κουζίνα και την ίδια ώρα, να κάνω τη διαδικασία του καθημερινού μαγειρέματος πιο εύκολη, άνετη, απολαυστική και διασκεδαστική, είναι το ότι έχω βρει τον δικό μου «σύμμαχο», που μου επιτρέπει να δημιουργώ τις πιο ζουμερές και νόστιμες συνταγές, ακόμη και αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε μου.

Κρατάς μυστικό; Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το must-have σκεύος που με βγάζει ασπροπρόσωπη καθημερινά, μάθε πως πρόκειται για το αγαπημένο σκεύος της μαμάς, τη γάστρα, που ανταποκρίνεται πλήρως στις διατροφικές μου συνήθειες και μετατρέπει κάθε γεύμα, από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο, σε μία ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία. Είσαι έτοιμη να ζήσεις τη δική σου; Αρκεί να διαλέξεις ένα από τα πολυτιμότερα μαγειρικά σκεύη για ψήσιμο στον φούρνο, που συγκρατεί τους χυμούς, τα αρώματα και τη γεύση του φαγητού, έτσι όπως μόνο αυτή ξέρει.

Η γάστρα που φροντίζει την υγεία σου

Σε μια εποχή που όλοι ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται για μια πιο υγιεινή διατροφή, ενώ συγχρόνως αναζητούν την ευκολία και τα πιο γνώριμα «comfort» φαγητά, κάνει τη δυναμική επιστροφή της το αγαπημένο σκεύος της μαμάς: Η γάστρα! Ειδικά αν πρόκειται για μία ανοξείδωτη γάστρα, θέλοντας και μη, θα κάνεις level up στις μαγειρικές σου ικανότητες, μιας και πρόκειται για ένα σκεύος που δεν επηρεάζεται από όξινα φαγητά και χυμούς φρούτων σε αντίθεση με το αλουμίνιο, ενώ την ίδια ώρα είναι πιο υγιεινό από τα αντίστοιχα σκεύη αλουμινίου και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας την αντοχή του για πάρα πολλά χρόνια.

Η γάστρα που σου θυμίζει το φαγητό της μαμάς

Αν το αγαπημένο σου γεύμα έχει ως «πρωταγωνιστή» το κρέας, τότε ένα είναι το σίγουρο: Μία μαντεμένια γάστρα θα σου λύσει τα χέρια! Ο λόγος είναι πως οι γάστρες από μαντέμι αποτελούν ιδανική λύση για σκληρά κομμάτια κρέατος, όπως μπούτια, ολόκληρα φιλέτα, ρολά, πουλερικά, αλλά και ρεβύθια, επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα του μαγειρέματος. Ποια από εμάς δεν θέλει, άλλωστε, κάθε μπουκιά από το αγαπημένο της φαγητό να μην διαφέρει σε τίποτα από τη γεύση του μαμαδίστικου φαγητού που μας συντρόφευε για χρόνια; Οι μαντεμένιες γάστρες, είναι όλα όσα έψαχνες μέχρι σήμερα, για να κάνεις το φαγητό σου, να μοιάζει με εκείνο της μαμάς, χάρη στην αργή εξάτμιση, που δημιουργεί το πιο ζουμερό αποτέλεσμα.

NT_1_Cook-Shop-Mamatsita-@Queen.gr_OK_html_9c1f76548962d840.jpg

Η γάστρα που σε κάνει να ξεχνάς το μαγείρεμα

Είναι η ευκολία του «τα βάζω όλα μέσα και περιμένω»; Είναι το αργό μαγείρεμα ή το πλούσιο περιεχόμενο αυτό που κάνει οποιοδήποτε φαγητό μαγειρεύεται στη γάστρα να είναι πεντανόστιμο; Όποια και αν είναι η απάντηση, ένα είναι το σίγουρο: Η εμαγιέ γάστρα θα σου προσφέρει τα πιο ζουμερά και νόστιμα αποτελέσματα, σε κάθε συνταγή! Αναρωτιέσαι τι είναι το εμαγιέ; Αρκεί να γνωρίζεις πως είναι ένα υλικό το οποίο θερμαίνεται γρήγορα και ψύχεται αργά διατηρώντας το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό για περισσότερο χρόνο στον φούρνο. Ο λόγος είναι πως διανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα κατά το ψήσιμο, ενώ έχει μεγάλη αντοχή στα γδαρσίματα, στις υψηλές θερμοκρασίες. Και αυτή η εμαγιέ γάστρα είναι, επίσης, ελαφριά και εύκολη στο καθάρισμα.

Η γάστρα που κάνει το σπίτι σου το νέο food spot της πόλης

Πιθανότατα έχεις βρεθεί και εσύ σε κάποιο ορεινό χωριό της Ελλάδας και έχεις δοκιμάσει μία παραδοσιακή συνταγή μαγειρεμένη σε πήλινη γάστρα ή σε ένα από τα gourmet εστιατόρια της πόλης που είναι εμφανώς επηρεασμένα από την παραδοσιακή κουζίνα. Σκέφτεσαι και εσύ τι ήταν εκείνο που έκανε το συγκεκριμένο πιάτο να «λιώνει» στο στόμα σου; Μάθε λοιπόν, πως το «μυστικό», βρίσκεται στο μαγειρικό σκεύος, που ψήνει αργά και ομοιόμορφα το φαγητό, διατηρώντας τη γεύση, το άρωμα και τα υγρά του, χωρίς να απαιτεί να ανακατεύεις συνέχεια το φαγητό.

Και εδώ έρχεται να κάνει την εμφάνισή της η πήλινη γάστρα που βρήκα στο Cook-Shop και η οποία «υπόσχεται» να αλλάξει την εμπειρία της μαγειρικής σου. Αν, λοιπόν, έχεις όρεξη να κάνεις ένα cooking «ταξίδι» πίσω στον χρόνο, με μία essence από το πιο hot food spot της πόλης, αρκεί το επόμενο dinner που θα οργανώσεις με τις κολλητές σου, να γίνει στο σπίτι σου και να περιλαμβάνει μία συνταγή στην οποία καμία δεν θα μπορέσει να αντισταθεί: Νουά στη γάστρα με μουστάρδα. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

NT_1_Cook-Shop-Mamatsita-@Queen.gr_OK_html_fad0bb623d1290c0.jpg

ΠΗΓΗ: queen.gr