EntertainmentNight Vibes

Έκθεση εικαστικών του Ιταλού καλλιτέχνη Andrea Valleri στο Επιγραφικό Μουσείο από τις 28 Δεκεμβρίου

Έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής με τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGO» πραγματοποιεί στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας ο Ιταλός εικαστικός Andrea Valleri.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 28.12.2023 και ώρα 19:00, με κεντρικό ομιλητή τον Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου Αθανάσιο Θέμο, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023

Με τα έργα της έκθεσης «ΔΙΑΛΟΓΟΣ/DIALOGO», ο Andrea Valleri επιδιώκει να δείξει στους επισκέπτες έναν νέο τρόπο έκφρασης και ανακάλυψης της κλασικής τέχνης. Αντλώντας τα θέματά του από τη συμβολική δύναμη των αρχαίων μύθων και τα σενάρια του κλασικού κόσμου, ο καλλιτέχνης θέλει να δημιουργήσει μια αμφίδρομη «γέφυρα» ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και στον σύγχρονο κόσμο και να επανασυνδέσει τον επισκέπτη με την ιστορική παράδοση από την οποία προέρχεται.

Στα έργα του αναδεικνύεται ο ελληνικός πολιτισμός

Στα έργα ζωγραφικής του, ο Andrea Valleri ως γνήσιος εκφραστής της Pop art, χρησιμοποιεί γνωστές εικόνες, τις οποίες νοηματοδοτεί εκ νέου, μέσα από αρχέτυπα και γράμματα, με στόχο να παρουσιάσει μια καινούρια διαδρομή ανακάλυψης του παρελθόντος. Παράλληλα, τα γλυπτά του, με βάση το πλατωνικό δόγμα της «ανάμνησης», αποτελούν συνθέσεις ξύλου και πέτρας. Η ένωση των δύο υλικών έχει αντληθεί από τη μεταφορά που περιέχεται στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα και εκφράζει την απλή και βαθιά αξία της μνήμης, ως συνάρτηση της ανάπτυξης της γνώσης αλλά και της αίσθησης της ύπαρξης.

Στα έργα του αναδύεται ο ελληνικός πολιτισμός, τόσο σε επίπεδο θεματολογίας, όσο και ως υποσυνείδητη διάσταση, αφού ο καλλιτέχνης τον θεωρεί ως τη «μήτρα» της Δυτικής παράδοσης

Η έκθεση «ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGO» είναι η τέταρτη και τελευταία από τις περιοδικές εκθέσεις που πραγματοποιεί ο Andrea Valleri το 2022, σε μια διαδρομή που ονομάστηκε «ΝΕΟΠΑΛΑΙΟ», επιχειρώντας τη συνάντηση τέχνης και αρχαιολογίας. Οι τέσσερις προηγούμενες εκθέσεις του έγιναν στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου και στο «Κτήριο Χρυσόγελου» στο Μεσολόγγι.

valleri

Ποιος είναι ο Andrea Valleri

Ο Andrea Valleri γεννήθηκε στη Βενετία στις 14 Δεκεμβρίου 1959. Μετά από Γυμνασιακές κλασικές σπουδές, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, στον τομέα της Φιλοσοφίας, το 1985. Βενετσιάνος στην καταγωγή και Έλληνας από «υιοθεσία» όπως αυτοχαρακτηρίζεται, ξεκίνησε τη διδακτική του καριέρα ως αναγνώστης Ιταλικής μητρικής γλώσσας στην Αθήνα. Από το 1989 έως και σήμερα, διδάσκει φιλοσοφία στο Ινστιτούτο «Cavanis» της Βενετίας.

Τα έργα του Andrea Valleri έχουν συμπεριληφθεί σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κροατίας. Σε μόνιμη βάση, έργα του βρίσκονται στην γκαλερί Contini της Βενετίας.

Επιγραφικό Μουσείο:

Το Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1885 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις αρχαίες επιγραφές και το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως. Στο Μουσείο, που βρίσκεται στη νότια πτέρυγα του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, στεγάζονται περίπου 14.000 επιγραφές, κυρίως στα ελληνικά, που χρονολογούνται από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα.

Το Μουσείο διοργανώνει συχνά εκθέσεις εμπνευσμένες από την ελληνική γραφή και επιγραφές από την αρχαιότητα.

valleri_prosklisi

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ/DIALOGO» του Andrea Valleri

Επιμελήτρια έκθεσης: Μαριάννα Σαβράμη (Δρ. Αρχιτέκτων μηχανικός, Υπουργείο Πολιτισμού)
Τόπος έκθεσης: Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, Αθήνα)
Διάρκεια: 28.12.2022 – 20.2.2023
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Δευτέρα 8:30 – 15:30 / Τρίτη κλειστά
Επικοινωνία: 210823 2950

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

valleri_pinakes
valleri_pinakes1
valleri_pinakes2
valleri_pinakes3

ΠΗΓΗ: protothema.gr